Меню
Здравословна диета е тази, която осигурява на тялото всички витамини и минерали. Въпреки че цинкът е микрoелемeнт, който е необходимо да консумираме в малки количества, той е от изключително значение за нормалното функциониране на организма. Препоръчителният дневен прием на цинк е 15 мг., като 8-12 мг. за жените (по-високо количество се отнася за бременни) и 11-15 мг. за мъжете. Здравословните ползи на този микроелемент включват поддържането на здрава и силна имунна система, добро храносмилане, подобряване на метаболитните процеси, помага за бързото и нормално заздравяване на рани и играе важна роля за доброто състояниe на очите, кожата и косата. Също така цинкът е важен за нормалната работа на нервната система, отделянето на хормони, за растежа, развитието и репродукцията.
Част от признаците за липсата на достатъчно количество цинк в организма са: хронична умора, депресия, забавяне на растежа при децата, липса на апетит,влошена чувствителност за мирис и вкус, смущения със съня, кожни проблеми и акне, чупливост или бели петна на ноктите, косопад, отслабен имунитет, при мъжете - понижени нива на тестостерона и снижаване на половото влечение, при жените-проблеми и нарушения на менструалния цикъл.

Основните източници на цинк са месото, рибата, пълнозърнестите храни, но може да се открие включително и в някои зеленчуци, и плодове.

Зеленчуци
Някои зеленчуци са добри източници на цинк. Бобовите растения, като соя, грах и бял боб са особено богати на цинк, с около 9 милиграма в 1 чаша соя и 2 милиграма в 1 чаша грах или бял боб. Други зеленчуци, които осигуряват цинк включват зелен фасул, с около 1 милиграм на чаша, и аспержи или брюкселско зеле, с 0,5 милиграма в 1 чаша. Царевицата също предоставя известно количество от този микроелемент, с около 0.7 милиграма на чаша, също така се съдържа в картофи и тиква- 0,6 милиграма в 1 чаша порция.

Плодове
Повечето плодове осигуряват малко количество цинк, но няколко са особено богати на този микроелемент. Наровете са сред тези с най-високо количество, с около 1 милиграм в един свеж нар. Авокадото също съдържа относително високо количество цинк, около 1.3 милиграма Някои дребни плодове също са добри източници на цинк. Например, къпините съдържат около 0.8 милиграма на чаша, докато малините осигуряват 0,5 милиграма на чаша. Фурмите също да съдържат цинк, около 0,4 милиграма в 1 чаша порция.